Ağız Bakım İşlemleri
- Beyaz Klinik
- 2 Şub
- 2 dakikada okunur
Doğru Diş Fırçası Seçimi ve Doğru Fırçalama
Diş hekimi tarafından farklı bir fırça önerilmediği müddetçe küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak veya orta sert fırçalar seçilmelidir. Böylece dişler arasına ve ağzın bütün bölgelerine erişip temizleyebilmek kolay olur.

Ortalama 3 ayda bir fırçanın değiştirilmesi tavsiye edilir. Diş fırçası ile hem dişler hem de dişetleri temizlenmelidir.
Fırçalama öncesinde fırça ıslatılmamalıdır ve macun nohut tanesi kadar kullanılmalıdır.
Fırçalama işlemi, fırça kıllarının yarısı diş yüzeyinde, diğer yarısı dişeti yüzeyinde konumlandırıldıktan sonra fırça başı 45 derece eğimlendirilerek, aşırı kuvvet uygulamadan, fırça başını yerinden kaldırmadan ve belli bir sıra takip edilerek yapılmalıdır. Sadece kılları hareket ettirerek minik yuvarlak dairesel hareketlerle bakterilerin biriktiği bu bölgeleri etkili olarak temizlemek mümkündür.
Dişler ve dişetleri günde 2 kez (sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten sonra) fırçalanarak temizlenmelidir. Fırçalama süresi ortalama 3 dakika olmalıdır.
Sert ve yanlış fırçalama tekniği (sağ-sol hareketler) ile dişeti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşmakta, ayrıca tam temizlik etkisi sağlanamadığından çürük ve dişeti hastalıkları önlenememektedir.
Arayüz Temizliğinde Diş İpi ve Ara yüz fırçası
Diş fırçası dişlerin ön-arka-çiğneme yüzeylerini temizlerken yan yüzleri temizleyememektedir. Bu yüzeylerin temizliği ancak dişipi yada arayüz fırçası kullanımı ile gerçekleştirilebilir. Diş duşları da arayüz temizlğine yardımcı olabilir. Ara yüz temizliği, fırçalama işleminden sonra tercihen akşamları günde bir kez yapılmalıdır. Kullanımı sırasında dişipi arayüzdeki dişetini zedelemeden yavaşça yerleştirilmeli ve dişetinin içinden çiğneyici yüze doğru aşağı yukarı hareketlerle temizleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ara yüz fırçası da diş aralarını zorlamadan geçecek şekilde olmalıdır. Hangi ürünün size uygun olduğunu ve kullanımını hekiminizden öğrenebilirsiniz.
Dil Temizliğ
Dil sırtı, mikrobiyal dental plak ve yiyecek artıklarının yerleşip birikmesi için elverişli bir ortamdır. Hem mikroorganizmaları, hem de ağız kokusunu azaltmak için mutlaka “dil fırçası” veya “dil kazıyıcısı” ile dil sırtı arkadan öne doğru çekme hareketi uygulanarak her gün temizlenmelidir.
Opmerkingen