top of page

Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığının Bebek Sağlığı Açısından Önemi Nedir?

Hamilelikte anne adayının vücudunda bir çok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin ana sebebi olan hormon seviyelerindeki ani artış ağız sağlığı açısından bazı olumsuzluklara sebep olabilir. Hormonal değişikliklere bağlı oluşan dişeti büyümeleri diş bakımını zorlaştırır. Temizlenemeyen ve bu bölgelerde artan bakteri plağı miktarı dişeti iltihabına, dolayısıyla dişeti kanamalarına yol açar. Bunun yanında gebeliğin ilk aylarında yaşanan sabah bulantıları ve sık kusma gibi durumlar, ağız içindeki asit ortamı artırır ve çürük oluşumuna neden olabilir.

Anne adayının ağız sağlığı için bu dönemde yapacağı en iyi şey, günlük ağız bakımını düzenli bir şekilde yapması ve bol su içmesidir. Hamilelik döneminde oluşan bu dişeti büyümeleri doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolur.


Ayrıca toplumda yaygın olan “Bebek annenin dişlerindeki kalsiyumu alır” inanışı ise doğru değildir. Eğer anne yeterli miktarda kalsiyum alıyorsa bu tür bir sorun yaşanmaz. Ancak yetersiz beslenme durumunda, bebeğin ihtiyacı annenin kemiklerinden karşılanır; dişlerden değil. Sonuç olarak hamilelik sırasında dişleriniz hızla çürüyorsa bu durum bebeğinizden değil, yetersiz ağız bakımınızdan kaynaklanır.


Bebeğimin Diş Sağlığı İçin Hamilelikte Neler Yapabilirim?


Hamileliğiniz süresince bebeğinizin dişleri için kaçınabileceğiniz birkaç şey vardır.


*Enfeksiyonlardan uzak durun.


Bir virüs veya enfeksiyon nedeniyle geçireceğiniz hastalıklar ( buna diş kök ucu ve dişeti enfeksiyonları da dahil) kan değerlerinizi etkiler. Bu da bebeğinizin o dönemde oluşan diş yapısını bozabilir.


*Dengeli beslenin:


Bu her açıdan olduğu gibi çocuğunuzun diş sağlığı açısından da çok önemlidir.  Bu konuda bilinçli tercihler yapın.  A-C-D vitaminleri, fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler alan meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta dengeli olarak tüketin. Gıdalarınızı seçerken "temiz gıdadan" yana tercihinizi yapın. Paketli ürünler kullanmayın. Günümüzde iyi mahsül almak için bilinçsizce kullanılan zirai ilaçlar her türlü gıda ile sizden bebeğinize geçmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca mevsiminde meyve sebze tüketin ve bol su ile yıkayın.


*Ağız ve diş sağlığınıza özen gösterin.


Yapılan son araştırmalarda ileri düzeyde dişeti iltihabının erken doğumlara sebep olabileceği açıklanmıştır. Bu sebeple ağız ve diş bakınızı aksatmayın.


*Erken doğum risklerini en aza indirin.


Önemli olan bir başka nokta ise anne adayının erken doğum yapması durumunda çocuğun dişlerinin de bundan etkilenmesidir. Bunun nedeni dişlerin doğuma yakın zamanda mineralize olan bölgelerinin tamamlanamaması ve çürüğe karşı daha dayanıksız olmasıdır. Erken doğan bebeklerin dişleri daha fazla dikkate ihtiyaç duyar. Erken doğuma sebep olabilecek gebelik diyabeti veya enfeksiyon içeren kronik sağlık sorunlarınızı göz ardı etmeyin. Alkol ve sigara tüketmeyin.

Comments


bottom of page